Piata Unirii este situata in sectorul 4, la intersectia dintre Bd.I.C.Bratianu, Bd.Unirii, Bd.Catemir, Bd.Regina Maria, Bd.Coposu si Splaiul Unirii.
In urma cu 30 de ani, santierul Noului Centru Civic, inceput in Dealul Spirii, a ajuns in zona Unirii. Atunci, a inceput demolarea cvasi totala a zonei. Pentru bucuresteni, imaginea Pietei era legata de dealul si Biserica Patriarhiei, de halele si piata de legume si Biserica Sf.Ioan-Nou. In jurul anului 1926, o mare parte a Pietei era dominata de uriasul complex de hale. La poalele Dealului Mitropoliei, se putea observa Piata Bibescu de fructe si legume-mandria municipalitatii la vremea respectiva. Tot in aceasta zona, se afla Spitalul Brancovenesc, o prezenta grandioasa, dar si un centru medical de elita.
Demolarea si modernizarea Pietei
La inceputul anilor ’30, ca parte a planurilor regelui Carol al II-lea de modernizare, Piata Bibescu a fost desfiintata. In locul ei, s-au amenajat straturi de iarba cu flori si bazine cu fantani. Aleea Mitropoliei a fost amenajata cu doua randuri de castani. Colina Patriarhiei si cupolele ce o incoroneaza erau reperul vizual dominant al Pietei Unirii. Demolarile din Piata Unirii au inceput in ianuarie 1985. In curand, Spitalul Brancovenesc avea sa dispara. In mai 1986, in Piata, inca puteau fi observate Biserica “Sfantul Ioan Nou”, Hala Unirii si Magazinul Unirea. Acesta prezenta fatadele initiale, din aluminiu si sticla, executate dupa planurile arhitectului Gheorghe Leahu. De asemenea, in vecinatatea pietei, inca existau Biserica “Sf.Vineri” si asezamintele Nasturel Herescu, urmand sa fie demolate in 1987.
In vara aceluiasi an, Piata Unirii avea sa capete o noua infatisare. Hala Unirii a fost ultimul dintre edificiile demolate din Piata. Odata cu daramarea ei, se va incheia istoria comertului in Piata, al carei inceput se confunda cu inceputurile orasului. In paralel cu demolarea halei, in vecinatatea acesteia, s-au instalat macaralele pentru efectuarea lucrarilor de extindere cu doua noi aripi. Acestea sunt arterele Splai si Calarasi. De asemenea, s-a realizat modificarea fatadelor Magazinului Unirea, in acord cu arhitectura blocurilor construite in zona.
La nivel reprezentativ, Piata Unirii a fost intotdeauna un fel de “marca” a Bucurestilor. Regimurile politice au numit acest spatiu de fiecare data altfel, in functie de evenimentele marcante ale istoriei. Astfel, in timpul lui Carol al II-lea, s-a numit Piata “8 iunie”. Ion Antonescu a dispus sa se numeasca “Piata 6 septembrie”. In anii regimului comunist, actualul Bulevard al Unirii s-a numit “Victoria Socialismului”.
Aici, candva s-au adunat mii de locuitori ai Bucurestiului si ai zonelor invecinate. Printr-o puternica presiune a strazii, au contribuit la evenimentul unionist din 24 ianuarie 1859.
Compania Divaro va recomanda Piata Unirii pentru investitii imobiliare!