Piata „Matache” din Bucuresti se afla la intersectia Caii Grivitei cu Calea Buzesti. In anul 1879, a inceput sa se construiasca vestita Hala Matache. A fost considerata un monument al arhitecturii inginerești din secolul XIX, construita de către primăria București între 1887 și 1899 și demolata sub mandatul primarului Sorin Oprescu, în ziua de 25 martie 2013. Hala Matache Macelarul era, alături de Hala Traian (București), singura hala comerciala de secol XIX care înca exista in Capitala la inceputul secolului XXI. Valoarea ei istorica si culturala era considerata una de exceptie.
La acea vreme, intersectia Caii Grivitei cu Buzesti se afla la marginea orasului. In perioada interbelica, era o zona comerciala activa. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, negustorii faceau tranzactii si beau adalmasul in pravalia macelarului Matache Loloescu.
Constructia initiala a halei era formata dintr-o structura tipica halelor europene de secol XIX, din otel nituit, supla si perforata, acoperita in lateral cu suprafete mari de sticla si inchideri de lemn. Intre anii 1940-1941, halei i-au fost adaugate inchiderile din pereti de zidarie, ferestrele cu arcade, basorelieful si, in general, constructia exterioara care formeaza aspectul pana la demolare.
In 1887, primaria a cheltuit 58.000 de franci pentru a amenaja langa, o piata cu beciuri, pentru depozitarea marfurilor. Locuitorii au numit-o Piata Matache. In jurul ei s-au construit case elegante, hoteluri, pravalii si ateliere. Astfel, treptat, s-a adunat o comunitate variata, care s-a dezvoltat sub domnia a patru regi si doua Razboaie Mondiale. In data de 18 ianuarie 1948, Piata “Matache Macelaru” devine piata de stat cu numele de Piata “Ilie Pintilie”.
In apropierea Pietei se afla bustul doctorului Haralambie Botescu. Acesta a contribuit major la combaterea epidemiilor din vremea Primului Razboi Mondial.
Compania Divaro va recomanda Piata Matache ! Gasiti aici legume proaspete, fructe de sezon, carne, branza de Sibiu, la preturi accesibile.