Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume. Se afla situat in partea centrala a Bucurestiului , pe locul denumit Dealul Arsenalului, delimitat de Strada Izvor la vest si nord-vest. Se invecineaza cu Bulevardul Natiunile Unite, in partea de nord, Bulevardul Libertatii catre est si Calea 13 Septembrie la sud.

Cladirea Palatului Parlamentului a fost construita in vremea in care statul se afla sub conducerea lui Nicolae Ceausescu. Conceperea proiectului edificiului a vizat concentrarea intr-o singura cladire a tuturor organelor centrale ale statului. Totodata, se dorea construirea unei locuinte sigure din punct de vedere seismic, care sa reziste inclusiv unui eventual atac nuclear.

Santierul propriu-zis a inceput in anii 1980 cu demolarea a peste 7 km² din vechiul centru al capitalei. Ceremonia oficiala a asezarii pietrei fundamentale a avut loc in data de 25 iunie 1984.

Cladirea are o suprafata desfasurata de 365.000mp. Printre materialele folosite la constructia cladirii  enumeram marmura, cimentul, otelul, nisipul, bazaltul, esentele de lemn, cristalul, sticla si pielea.

Constructia cuprinde 9 niveluri la suprafata și alte 9 subterane. Exista aproximativ 1000 incaperi – birouri, sali, saloane, restaurante accesibile doar politicienilor, biblioteci, doua parcari subterane si o sala de concerte. Edificiul gazduieste o intreaga varietate de evenimente, expozitii sau intalniri.

Inainte de anul 1989, cladirea se dorea o constructie care sa preamareasca socialismul, comunismul si totalitarismul. La 27 de ani de la Revolutie, este simbol al democratiei prin intermediul institutiilor pe care le gazduieste.

Compania Divaro va recomanda sa vizitati Palatul Parlamentului !