Colegiul National Sfantul Sava

Colegiul National Sfantul Sava

Colegiul National Sfantul Sava este una dintre cele mai vechi si prestigioase institutii de invatamant din Bucuresti. Este descendentul direct al Colegiului Sfantul Sava, divizat in 1864, de catre Cuza, in Universitatea din Bucuresti si prezentul colegiu. Pana in 1990, colegiul a purtat numele de „Liceul Nicolae Balcescu”, dupa numele revolutionarului pasoptist, fost elev al liceului.

Sfantul Sava este numele vechii manastiri care, in secolul al XVI-lea, se afla in centru, pe locul Universitatii de azi. In chiliile calugarilor ce inconjurau biserica, a fost fondata prima scoala superioara din Romania, la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Cursurile erau tinute de catre dascali greci si se studia limba si literatura greaca si latina, logica, matematica, retorica, teologia.

Limba folosita in cadrul procesului de educatie era greaca, pana in 1818, cand a inceput sa se uziteze limba romana.

In cadrul colegiului s-a infiintat si prima biblioteca nationala a romanilor, in anul 1836.

In Colegiu au invatat personalitati marcante ale Romaniei, precum: Regele Mihai I, Grigore Alexandrescu, Nicolae Balcescu, Bratianu, Gheorghe Lazar.

De asemenea, in cadrul colegiului au fost in decursul anilor profesori celebri. Printre acestia ii enumeram pe Arghezi, Coanda, Gheorghe Lazar, Gala Galaction, Spiru Haret, Eugen Ionescu, Nicolae Iorga si Vasile Parvan.

Compania Divaro va recomanda Colegiul National Sfantul Sava!