Catedrala Sfantul Iosif

Catedrala Sfantul Iosif

Monument istoric, cultural și arhitectonic inscris in patrimoniul national si european, Catedrala Sfantul Iosif este un reper vizibil al Bisericii Catolice pe pamantul românesc si, totodata, un punct de atractie, spiritual si artistic.

Istoric

Catedrala Sfantul Iosif a fost construita dupa planurile arhitectului vienez Dr. Friedrich Schmidt si din intiativa ctitorului Ignazio Paoli. Acesta dorea realizarea unei catedrale in stilul romanic, caracteristic tarii de origine, Italia, combinat cu elemente gotice. Constructia a inceput in vara anului 1873. In toamna anului 1875, a avut loc ceremonia sfintirii pietrei de temelie.

Criza provocata de intrarea Romaniei in Razboiul de Independenta din 1877 l-a determinat pe episcop sa intrerupa lucrarile la Catedrala. Santierul a fost redeschis in 1880, cand s-au inceput lucrarile la corpul central, alcatuit dintr-o nava principala si doua laterale. In 1895, Arhiepiscopul Otto Zardetti a infiintat Parohia Catedralei Sf. Iosif, aceasta devenind si biserica parohiala.

Catedrala Sfantul Iosif a suferit avarii insemnate in urma cutremurelor de pamant si din cauza bombardamentelor din 1944. Cutremurul din 4 martie 1977 a distrus multe din dotarile interioare si exterioare ale Catedralei. Dupa fiecare cutremur, catedrala a fost reparata și consolidata, dar numai pe portiuni. Abia in anul 1991, au fost initiate lucrari ample de consolidare dupa un plan conceput de ing. prof. Alexandru Cismigiu.

Constructie

Vitraliile actuale sunt concepute si executate de cuplul Natalia si Ion Brodeala, in 1980. Rozeta mare de deasupra orgii, vitraliul corului si cel al baptisteriului sunt executate in anul 1985, de artistul Dorin Danila. Policandrele aflate  deasupra altarului principal si sfesnicul pentru lumanarea pascala au fost cumparate de la Paris.

Evenimente notabile

Orga Catedralei este una dintre cele mai bune orgi de concert din Romania. La 14 noiembrie 2009, Orchestra de Camera Radio si Corul Radio au deschis stagiunea de concerte a institutiei. Catedrala a gazduit un concert superb, aflat sub conducerea muzicala a dirijorului Horia Andreescu. Corul mixt a avut mereu o contributie speciala atat la viata Parohiei Catedralei, dar si la reusita concertelor organizate aici.

Compania Divaro va invita sa vizitati Catedrala Sf. Iosif!