Cartierul Cotroceni, considerat de multi ca fiind cel mai frumos cartier din capitala, se afla in zona centrala a Bucurestiului. Este un cartier verde si nealterat de dezvoltari imobiliare haotice. Aici se afla Palatul Cotroceni, Gradina Botanica, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Opera Nationala. Tot aici se afla Biserica Elefterie, Universitatea Nationala de Aparare Carol I, Spitalul Universitar de Urgenta, Biserica Elefterie Vechi.
1. Despre cartierul Cotroceni
Aparitia cartierului Cotroceni pe harta Bucurestiului are legatura cu personalitatea doctorului Carol Davila, candva proprietar al terenurilor din zona. Davila a fost cel care a parcelat terenul si l-a vandut pentru construirea de locuinte. Strada Carol Davila taie aproape tot cartierul. Aceasta impreuna cu proximitatea Facultatii de Medicina au fost motivele pentru care multe strazi au nume de medici romani sau straini. Este singurul cartier bucurestean ce si-a pastrat nealterat farmecul interbelic.
O plimbare prin Cotroceni, primavara, trebuie facuta doar cu piciorul, altfel nu poti simti mirosul teilor si al iasomiei. Nu te poti bucura de multimea de magnolii inflorite altfel. Pentru a gasi frumusetea fiecarei cladiri, sarmul unui monument, armonia unei piete, trebuie sa privesti printre ramurile arborilor seculari ai cartierului.
2. Istoria cartierului Cotroceni
Numele Cotroceni provine din „a cotroci”, ce inseamna „a cauta”. Aceasta zona era cunoscuta ca si padurea Cotrocenilor, fiind un loc de refugiu pentru cei care doreau sa-si piarda urma. Insusi Serban Cantacuzino s-a adapostit acolo pentru a-si salva viata. Domnitorul se intoarce peste cativa ani si construieste Manastirea Cotroceni, in semn de recunostinta fata de localnici. Regele Carol transforma apoi manastirea in Palatul Regal.
Construirea Palatului Cotroceni a dus la dezvoltarea unui cartier exclusivist. Majoritatea locuintelor au fost construite cu o arhitectura brancoveneasca, neo-romaneasca, art deco, si neo-maura. El este, totodata, una dintre cele mai vechi asezari ale urbei noastre, fiind singurul neafectat de modernismul lui Ceausescu.
3. Atractii turistice ale cartierului
Zona Cotroceni este acoperita jumatate de parcuri, precum: al Palatului Cotroceni, al Eroilor Sanitari si Gradina Botanica. De asemenea, intalnim zone verzi intinse si in perimetrul Arenelor BNR, al Operei sau al Parcului Romniceanu.
In incinta Palatului Cotroceni se afla si Muzeul National Cotroceni si Manastirea Cotroceni, ce a fost partial refacuta. In apropiere se afla si Biserica Sf.Elefterie Vechi, construita intre anii 1743-1744. Ca atractii ale cartierului sunt si casele memoriale ale lui Ion Barbu si Ion Minulescu.
In 1949, a fost inaugurat si stadionul de fotbal Cotroceni. Tot aici, in parcul cu platani, pe Arena Progresul, in 1972, Romania intalnea SUA in finala Cupei Davis. Pentru a treia oara, insa, de aceasta data, acasa! Pentru nostalgici, iata si rezultatul 13-15 octombrie 1972, Bucuresti, SUA–Romania 3-2 Ilie Nastase – Stan Smith 9-11, 2-6, 3-6,Ion Tiriac – Tom Gorman 4-6, 2-6, 6-4, 6-3, 6-2 Ilie Nastase / Ion Tiriac – Stan Smith / Erik van Dillen 2-6, 0-6, 3-6 Ion Tiriac – Stan Smith 6-4, 2-6, 4-6, 6-2, 0-6 Ilie Nastase – Tom Gorman 6-1, 6-2, 5-7, 10-8. A fost o data ca niciodata…..Acum ne bucuram cu Simona Halep!
In 1953, vis-a-vis de Biserica Sf.Elefterie si langa Facultatea de Drept, a fost construita Opera Nationala, dupa planurile lui Octav Doicescu. Peluza e strajuita de statuia lui George Enescu.
In 1978, marele Spital Universitar a fost inaugurat, fiind unul din cele mai importante spitale de urgenta din Capitala.
In ultimii ani, s-au deschis in cartier mai multe cafenele, ceainarii rafinate si restaurante elegante.
Asociatia Incotroceni este extrem de activa in zona, cu multe initiative laudabile, in beneficiul locuitorilor acestui valoros si unic cartier.
4. Persoanje istorice ce au locuit in zona Cotroceni
Nume mari, precum domnitorii Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Serban Cantacuzino au avut locuinte de vara in zona Cotroceni. Printre locuitorii cartierului s-au numarat si scriitori, artiști, doctori, profesori, ofiteri si diverse figuri importante. II enumeram pe Eugen Lovinescu, Ion Minulescu, Vasile Vasilache, Ion Barbu, Carol Davila, Oscar Han, Serban Cioculescu, Emil Constantinescu.
Compania Divaro este specializata pe nisa proprietatilor imobiliare in cartierul Cotroceni. Este activa atat pe segmentul de vanzari, achizitii, cat si pe cel de inchirieri!