Biserica Casin

Biserica Casin

Biserica Casin (numita si Manastirea Casin) este una din cele mai mari biserici ortodoxe din București.

Dupa Primul Razboi Mondial, Bucurestiul a inceput sa se extinda. Astfel, in partea de nord a capitalei s-a infiintat un nou cartier. Acesta a fost format prin parcelarea mosiei Herastrau in locuri de casa cumparate de functionarii Ministerului de Agricultura si Domenii.

Noii locuitori aveau nevoie si de un lacas de cult, astfel incat, in anul 1935, s-a constituit un consiliu parohial format din personalitati ale vremii. Printre acestea s-au numarat Gheorghe Ionescu -Sisesti, profesor la Institutul de Cercetari Agronomice al Romaniei, scriitorul Vasile Militaru si arhitectul I. Balanescu.

Dimitrie Ionescu-Berechet, arhitect sef al Patriarhiei Romane, a castigat un concurs pentru proiectul bisericii. Aceasta urma sa fie construita pe un teren donat de Primaria Municipiului Bucuresti. Piatra de temelie a fost pusa in 23 august 1935 si structura a fost terminata complet in 15 noiembrie 1938. Apoi, munca s-a oprit din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fiind reluata in perioada 1946-1959.

Biserica parohiala imbina stilul muntenesc brancovenesc (coloanele de la intrare) cu cel bizantin, vizibil în mozaicuri, forma crucii si arhitectura inalta si spatioasa.

In aceasta biserica, toate mozaicurile sunt din sticla de Murano, motiv pentru care este unica in Bucuresti.

In perioada 1962-1971, peretii si podelele au fost acoperite cu placi mari de marmură alba si roz. De-a lungul peretilor au fost plasate icoane mari din mozaic de sticlă de Murano.

La exterior nu are picturi, este alba, simpla. Doar un mozaic mare, vizibil de la mare distanta, ce ii infatiseaza pe ocrotitorii lacasului, Sfintii Mihail si Gavril, impodobeste fatada.

Începand cu anul 2007, biserica Casin a fost ridicata, prin binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la rangul de Paraclis Patriarhal.

Compania Divaro va invita sa vizitati Biserica Casin!