Stirbei Voda

Stirbei Voda

Strada Stirbei Voda ascunde o istorie tumultoasa. In anul 1987,  a fost partial demolata, din ordinul lui Nicolae Ceausescu. In prezent, clasicul si modernismul se impletesc intr-o arhitectura care dezvaluie evolutia mai multor epoci. Pe stanga se poate remarca o cladire masiva, sectionata pe mijloc – Casa Radio. Aceasta a fost proiectata initial ca muzeu de istorie, insa lucrarile au fost abandonate in urma Revolutiei din anul 1989. De asemenea, de-a lungul acestei strazi, s-a aflat singurul hipodrom din Bucuresti, ce apartinea Clubului „Steaua”. Acesta a fost dezafectat in anul 1986. Dincolo de Casa Radio, intalnim o intersectie importanta cu Calea Plevnei. Inca exista constructii valoroase. Mergand la pas, pe partea opusa, gasim doua imobile vechi, printre care se afla Judecatoria Sectorului 6 si Scoala de Muzica Nr. 3.

In 1986, portiunea cuprinsa pana la intersectia cu Berzei a fost demolata, facand loc arterei cu trei benzi pe sens.

Monumente importante

Biserica Sfantul Stefan, aflata pe partea dreapta a strazii, a trebuit sa fie mutata. In prezent se afla  situata  in spatele blocurilor. Pe dreapta, putem intalni mai multe cladiri de blocuri, precum si vile cochete, ridicate in prima parte a secolului XX.

Intalnim si cladiri impunatoare, printre care merita a fi mentionata fosta cladire a Marelui Stat Major. In momentul de fata, gazduieste sediul Directiei Nationale Anticoruptie. O alta constructie superba este “Casa Kretzulescu”, datand de la inceputul secolului XX si prezentand in arhitectura sa stilul Renasterii Franceze. In perioada interbelica, cladirea adapostea Muzeul de Arta Religioasa, acum aflandu-se aici Centrul European de Invatamant Superior al UNESCO. Continuand plimbarea de-a lungul strazii, zarim o alta cladire valoroasa, cea in care isi desfasoara cursurile Universitatea Nationala de Muzica. Aceasta a fost construita la sfarsitul secolului XIX.

In aceasta zona a capitalei, au fost demolate numeroase cladiri, odata cu realizarea proiectelor pentru construirea cladirii denumite Sala Palatului.

Compania Divaro recomanda strada Stirbei Voda pentru investitii imobiliare!