Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni este o resedinta regala  din  Bucuresti, care servește azi ca sediu al Presedentiei Romaniei.  El este monument istoric de categoria A (importanţă naţională).

Scurt istoric:

  • În anul 1679 domnul Șerban Cantacuzino a ridicat manastirea Cotroceni.
  • În 1862 Alexandru Ioan Cuza a hotărât să utilizeze Mănăstirea Cotroceni ca reședință domnească de vară.
  • Carol I hotărăște să construiască în incinta mănăstirii un palat, care să-i servească drept reședință oficială în București.
  • Între anii 1949-1976 Palatul Cotroceni a fost  Palatul Pionierilor.
  • Palatul Cotroceni a devenit după Revoluția română din 1989 reședința oficială a Președintelui României.

Cu viaţă aşa de lungă, ansamblul a suferit numeroase lucrări de refacere şi modernizare, printre care merită a fi amintite cele din timpul domnitorului Barbu Ştirbei, când palatul a devenit reședință de vară, apoi cele de după 1895, când a devenit palat princiar, apoi refacerea de după cutremurul din 1977 când s-a ridicat şi o nouă aripă. Însă amprenta cea mai puternică şi-a lăsat-o Regina Maria care, până la sfârşitul vieţii sale, i-a adus continuu îmbunătăţiri.

Cu anumite ocazii, precum zilele onomastice ale presedintilor, palatul poate fi vizitat de către public, astfel de zile numindu-se „Zilele porților deschise”.

Președintele Traian Băsescu a deschis palatul publicului pentru prima dată în 18 mai 2008, cu ocazia împlinirii unui an de la referendumul care l-a confirmat în funcție. Cu această ocazie palatul a fost vizitat de 20000 de persoane.

Tot in ansamblul arhitectural al Palatului Cotroceni, se afla si Muzeul Cotroceni, fosta reședință regală, ce a devenit deschisa vizitatorilor in anul 1991.

Compania Divaro va recomanda sa vizitati Muzeul Cotroceni!