Cartierul Cotroceni

Cartierul Cotroceni

 

cartierul cotroceni

Cartierul Cotroceni, considerat de multi ca fiind cel mai frumos cartier bucurestean, se afla in zona centrala a capitalei. Este o zona nealterata de dezvoltarile imobiliare, unde se afla Palatul Cotroceni, Gradina Botanica, Facultatea de Medicina, Opera Nationala, Biserica Elefterie.

1. Despre cartierul Cotroceni

Apariția cartierului Cotroceni pe harta Bucureștiului are legătură cu personalitatea doctorului Carol Davila, cândva proprietar al terenurilor din zonă. Davila a fost cel care a parcelat terenul și l-a vândut pentru construirea de locuințe. Strada Carol Davila care taie aproape tot cartierul, precum și proximitatea Facultății de Medicină (care astăzi îi poartă numele), au fost motivele pentru care 90%  din  străzile cartierului  au nume de medici renumiți romani sau straini. Este singurul cartier bucurestean ce si-a pastrat nealterat farmecul interbelic.

O plimbare prin Cotroceni, primavara, trebuie facuta doar cu piciorul, altfel nu poti simti mirosul teilor, al iasomiei si nu te poti bucura de multimea de magnolii inflorite.

2. Istoria cartierului Cotroceni

Numele Cotroceni provine din „a cotroci”, ce înseamnă „a căuta”. Aceasta zona era cunoscuta ca si pădurea Cotrocenilor, fiind un loc de refugiu pentru cei care doreau sa-si piarda urma. Insusi Serban Cantacuzino s-a adapostit acolo pentru a-si salva viata. Domnitorul se intoarce peste cativa ani, si construieste Mănăstirea Cotroceni, in semn de recunostinta fata de localnici. Regele Carol transforma apoi manastirea in Palatul Regal.

Construirea Palatului Cotroceni a dus la dezvoltarea unui cartier exclusivist, majoritatea locuintelor fiind construite cu o arhitectură neo-românească și neo-maură. El este totodată şi una dintre cele mai vechi aşezări ale urbei noastre, fiind singurul neafectat de modernismul lui Ceausescu.

3. Atracții turistice ale cartierului

Zona Cotroceni este acoperită jumătate de parcuri, precum: al palatului Cotroceni, al Eroilor Sanitari, Grădina Botanică, al Arenelor BNR, Parcul Romniceanu.

In apropierea Palatul Cotroceni se afla si Muzeul Naţional Cotroceni si Mănăstirea Cotroceni, ce a fost parţial refăcută. În apropierea mănăstirii se afla si Biserica Sf. Elefterie Vechi, construită între anii 1743 – 1744. Ca atracții ale cartierului sunt si casele memoriale ale lui Ion Barbu și Ion Minulescu.

În 1949 a fost inaugurat si stadionul de fotbal Cotroceni.

În 1953, peste râul Dâmbovița, trecând pe podul Cartierului Cotroceni, a fost construită Opera Națională, după planurile lui Octav Doicescu. Peluza e străjuită de statuia lui George Enescu.

În 1978 marele Spital Universitar a fost inaugurat, fiind unul din cele mai importante spitale de urgență din oraș.

In ultimii ani s-au deschis in cartier mai multe cafenele si  restaurante.

Deasemenea asociatia Incotroceni este extrem de activa in zona, cu multe initiative laudabile, in beneficiul locuitorilor din cartier.

4. Persoanje istorice ce au locuit in zona Cotroceni

Nume mari, precum domnitorii Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Serban Cantacuzino au avut locuinte de vara in zona Cotroceni. Printre locuitorii cartierului s-au numarat si scriitori, doctori, ofițeri si diverse figuri importante, precum: Eugen Lovinescu, Ion Minulescu, Vasile Vasilache, Ion Barbu, Carol Davila, Eugen Lovinescu, Oscar Han si Șerban Cioculescu.

Compania Divaro  este specializata  pe nisa proprietatilor imobiliare in zona Cotroceni, fiind activa atat pe segmentul de vanzari cat si pe cel de inchirieri!

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *