Biserica Sfântul Elefterie Nou

Biserica Sfântul Elefterie Nou

Biserica Sfântul Elefterie Nou din București este un lăcaș de cult ortodox a cărui construcție a început în anii 1930 ai secolului al XX-lea. Biserica este situată pe Strada Sf. Elefterie Nr. 1 din Bucuresti și a fost proiectată de arhitectul Constantin Iotzu. Este biserica nouă, existând o biserica veche în apropiere, cu același hram.

Piatra de temelie a Bisericii Sfântul Elefterie Nou a fost pusă în ziua de duminică, 29 iunie 1935. În același an au început și lucrările de constucție ale lăcașului de cult, lucrări ce au durat  36 de ani. Biserica a fost construită din donațiile cetățenilor. Cea mai mare donație pentru această construcție a fost a generalului Ion Georgescu si  a soției acestuia, care au donat o sută de mii de lei.

Biserica Sfantul Elefterie cel Nou a fost sfințită de patriarhul Justinian Marina în 29 iunie 1971. In aceeasi a fost  si prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Biserica  impresioneaza prin măreţia arhitecturală si prin spaţiul liturgic. A fost construita atunci cand vechea Biserica Sfantul Elefterie, din vecinatate, nu mai facea fata nevoilor spirituale ale populatiei.

Catapeteasma este impunătoare, este sculptată în lemn de cireș și este unicat în România. Modelul este realizat după o catapeteasmă din Skopje, Macedonia. Icoanele de pe catapeteasmă sunt realizate de pictorul Stan Hermeneanu de la Govora, iconar renumit pentru lucrările sale. Pictura a fost executată de pictorii Iosif Keber și Vasile Rudeanu, stilul adoptat de cei doi fiind pictura neoclasică în frescă.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost pictată de către Părintele Arsenie Boca în Altarul Bisericii.

Aceast lăcaş de cult ortodox din Bucureşti, găzduiește o parte din moaștele Sfântului Mare Mucenic Elefterie, a cărui viaţă impresionează prin sfinţenie şi credinţă. A devenit diacon la vârsta de 16 ani, la 18 ani preot, iar la 20 de ani Episcop al Iliricului. El a trăit în jurul anului 100, în timpul împăratului roman Adrian.

Compania Divaro va recomanda sa vizitati Biserica Sfantul Elefterie Nou!

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *