Biserica Sfantul Elefterie Nou

Biserica Sfantul Elefterie Nou

Biserica Sfantul Elefterie Nou din Bucuresti este un lacas de cult ortodox a carui constructie a inceput in anii 1930. Biserica este situata pe Strada Sf. Elefterie nr.1 din Bucuresti si a fost proiectata de arhitectul Constantin Iotzu. Este biserica noua, existand o biserica veche in apropiere, cu acelasi hram.

Piatra de temelie a Bisericii Sfantul Elefterie Nou a fost pusa in ziua de duminica, 29 iunie 1935. In acelasi an, au inceput si lucrarile de constuctie ale lacasului de cult, lucrari ce au durat 36 de ani. Biserica a fost construita din donatiile cetatenilor. Cea mai mare donatie a fost a generalului Ion Georgescu si a sotiei acestuia – o suta de mii de lei.

Biserica Sfantul Elefterie cel Nou a fost sfintita de patriarhul Justinian Marina in 29 iunie 1971. In aceeasi data a fost si praznuirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Biserica impresioneaza prin maretia arhitecturala si prin spatiul liturgic. A fost construita atunci cand vechea Biserica Sfantul Elefterie, din vecinatate, nu mai facea fata nevoilor spirituale ale populatiei.

Catapeteasma este impunatoare, este sculptata in lemn de cires si este unicat in Romania. Modelul este realizat dupa o catapeteasma din Skopje, Macedonia. Icoanele de pe catapeteasma sunt realizate de pictorul Stan Hermeneanu de la Govora, iconar renumit pentru lucrarile sale. Pictura a fost executata de pictorii Keber si Rudeanu, stilul adoptat de cei doi fiind pictura neoclasica in fresca.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost pictata de catre Parintele Arsenie Boca in Altarul Bisericii.

Aceast lacas de cult ortodox din Bucuresti gazduieste o parte din moastele Sfantului Mare Mucenic Elefterie. Viata sa impresioneaza prin sfintenie si credinta. A devenit diacon la varsta de 16 ani, la 18 ani preot, iar la 20 de ani Episcop al Iliricului. El a trait in jurul anului 100, in timpul imparatului roman Adrian.

Compania Divaro va recomanda sa vizitati Biserica Sfantul Elefterie Nou!