Biserica Cașin

Biserica Cașin

Biserica Cașin (numită si Mănăstirea Cașin) este una din cele mai mari biserici ortodoxe din București.

După Primul Razboi Mondial, Bucureștiul a început să se extindă. Astfel, în partea de nord a capitalei s-a înființat un nou cartier, format prin parcelarea moșiei Herăstrău în locuri de casă cumpărate de funcționarii Ministerului de Agricultură și Domenii.

Noii locuitori aveau nevoie și de un lăcaș de cult, astfel în anul 1935 s-a constituit un consiliu parohial format din personalități ale vremii, care i-a inclus pe Gheorghe Ionescu -Sisesti, profesor la Institutul de Cercetări Agronomice al României, scriitorul Vasile Militaru și arhitectul I. Bălănescu. Prin stăruința părintelui paroh Dumitru I. Manta, fondurile pentru proiect au fost obținute prin donații importante de la Ministerul Agriculturii și Domeniilor și prin subscripțiile credincioșilor și ale instituțiilor. Mai multe donații au venit de la generalul Ion Antonescu

Dimitrie Ionescu-Berechet, arhitect șef al Patriarhiei Romane, a câștigat un concurs pentru proiectul bisericii, care urma să fie construită pe un teren donat de Primaria Municipiului Bucuresti. Piatra de temelie a fost pusă în 23 august 1935 și structura a fost terminată complet în 15 noiembrie 1938. Apoi munca s-a oprit din cauza celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar a fost reluată între 1946-195

Biserica parohială îmbină stilul muntenesc brâncovenesc (coloanele de la intrare) cu cel bizantin, vizibil în mozaicuri, forma crucii si arhitectura înaltă şi spaţioasă.

In aceasta biserica, toate mozaicurile sunt din sticla de Murano si din acest motiv este unica in Bucuresti.

Iconostasul din marmură și alabastru, cu icoane din mozaic, a fost făcut între 1952-1959.

Între 1962-1971, pereții și podelele au fost acoperite cu plăci mari de marmură albe și roze și icoane mari din mozaic de sticlă de Murano plasate de-a lungul pereților.

La exterior nu are picturi, este alba, simpla. Doar un mozaic mare, vizibil de la mare distanta, ce ii infatiseaza pe ocrotitorii lacasului, Sfintii Mihail si Gavril, impodobeste fatada.

Începând cu anul 2007, biserica Casin a fost ridicată, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la rangul de Paraclis Patriarhal.

Compania Divaro va invita sa vizitati Biserica Casin!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *